Roque Nublo – dé centrale rots op het eiland

Roque Nublo is dé rotsformatie die bijna in het midden van Gran Canaria ligt en als je een natuurliefhebber bent, bijna niet kunt overslaan tijdens je vakantie op Gran Canaria! Het is misschien wel een van de mooiste natuurlijke rotsformaties ter wereld!

De rots bevindt zich op een hoogte van 1813 meter boven zeespiegel. En dan is de rots zelf – een zogenaamde monoliet – nog eens 70 tot 80 meter hoog! Het is een belangrijk symbool voor Gran Canaria en is vanuit vele hoeken van het eiland te zien. Roque Nublo wordt ook vaak de ‘Wolkenrots’ genoemd en is terug te vinden op veel souvenirs.

Oorsprong

Roque Nublo is van oorsprong de harde kern van een vulkaan die wel meer dan vier miljoen jaar oud is. Veel gesteente wat er omheen zat, is in de loop der jaren afgesleten waardoor alleen deze hoge puntige rots is overgebleven. De rots ligt te midden van een beschermd gebied.

Het een van de belangrijkste kenmerken van het eiland en de bewoners zijn er dan van origine ook echt trots op! Voor de originele eilandbewoners, de Gaunchen, was het zelfs een heilige plaats.

Roque Nublo

autohuur Gran Canaria

Roque nublo beklimmen

Als je met de huurauto of de bus naar de Roque nublo gaat dan is er een grote kans dat je op een gegeven moment door de wolken rijdt. Dit alleen al is een magische ervaring!

Bij aankomst in het gebied, parkeer je de auto of kun je uitstappen op de parkeerplaats. Vandaar kun je beginnen aan je wandeling naar boven. Ook tijdens de wandeling zelf kun je genieten van een mooi uitzicht.

Voor de kortste route kun je het beste 45 tot 60 minuten per weg rekenen. Je kunt hiervoor het pad volgen en grote kans dat je niet alleen loopt, maar met andere wandelaars. Maar grote kans dat je onderweg wilt stoppen om van het uitzicht te genieten, planten te bekijken of een pauze in te lassen.

Ondanks dat het een ferme wandeling is, is het zeker de moeite waard! Vanaf het hoogste punt van de rotsformatie heb je een prachtig uitzicht over de verre omgeving.

Hike en wandelen rondom Roque Nublo

Niet alleen de wandeling vanuit de parkeerplaats naar de Roque Nublo toe is al mooi, ook het landschap eromheen leent zich bij uitstek voor mooie een mooie wandeling of hike. De Roque Nublo behoort tot een grotere bergketen oftewel bergmassief gelegen op in het midden van Gran Canaria. Het gebied rondom werd in 1987 uitgeroepen tot beschermd natuurgebied en in 1994 ook tot landschapspark.

Hiertoe behoort ook de Pico de Las Nieves, vrij vertaald ‘de piek in de wolken’. Deze is met een hoogte van 1949 meter net iets hoger dan Roque Nublo en de hoogste berg van het eiland. Ook zijn er andere rotsen zoals La Rana, El Fraile en de Degollada.

De omgeving bestaat uit diverse rotsen, versteende lava en kraters. Hierdoor is het algemene kleurenpallet donker, maar niet minder indrukwekkend. Tijdens de hike heb je prachtige vergezichten, die niet alleen over een groot deel van Gran Canaria reiken, maar op sommige onbewolkte dagen is zelfde de hoogste vulkaan van Tenerife, de Teide, te zien.

Vanuit de parking kun je ook het kleine dorpje La Culata bezoeken.

autohuur Gran Canaria

Weer

Het weer of eigenlijk het klimaat rondom Roque Nublo is geheel anders dan in het zuidelijke gedeelte van Gran Canaria. Rondom Roque is het een stuk frisser en staat er net zoals op de rest van het eiland vaak een stevige wind. Je doet er daarom goed aan om warmere kleding mee te nemen. Hierbij is altijd het makkelijkste om meerdere laagjes kleding aan te trekken. Als je het dan warm krijgt van de hike, kun je onderweg altijd weer een laagje uittrekken.

Bovendien kan het vaak bewolkt zijn, wat het uitzicht op de rots zelf en de weide omgeving kan belemmeren. Dit is echter vooraf lastig in te schatten.

Ligging

Roque Nublo wordt dagelijks door honderden dan wel duizenden mensen bezocht. Als je met de auto komt dan is het handig om deze op een van de nabijgelegen parkeerplaatsen te parkeren. Ook georganiseerde excursies zullen hier stoppen. Bovendien is het mogelijk om met de publieke eiland bus hier naar toe te gaan, al kan dat soms wel een lange rit zijn. Vanuit hier is de wandeling naar de rots ongeveer 45-60 minuten als je in een normaal tempo doorloopt.

Vanuit de parkeerplaats kun je daarna te voet verder naar de rots. De paden naar de rots toe zijn over het algemeen makkelijk begaanbaar als je goed te voet bent en een algemeen goede conditie hebt.

Bekijk de beste aanbiedingen voor Gran Canaria

TUI logo TUI BEKIJK
Agaeta vakantie Corendon BEKIJK
Agaeta bezienswaardigheden Vakantiediscounter BEKIJK
Agaeta Gran Canaria Prijsvrij BEKIJK
sunweb Sunweb BEKIJK
Agaeta bezienswaardigheden D-Reizen BEKIJK
Agaeta aanbiedingen Thomas Cook BEKIJK
Agaeta op Gran Canaria De Jong Intra BEKIJK
Agaeta klimaat Suntip BEKIJK
Zon, zee en ultiem genieten!

GRAN CANARIA 
BESTE LAST MINUTES 2024

Bekijk de beste last minutes
voordat te laat is!
Gran
close-link