San Bartolomé de Tirajana Gran Canaria: Ontdek deze prachtige vakantiebestemming

San Bartolomé de Tirajana is een prachtig dorp gelegen net onder het midden van Gran Canaria. Het dorp ligt ook in de gelijknamige gemeente San Bartolomé de Tirajana. Het staat bekend om zijn natuurlijke schoonheid, rijke geschiedenis en toeristische attracties. Als je op zoek bent naar een dorp voor een dagje uit, dan is San Bartolomé de Tirajana een leuke bestemming voor jou.

Highlights

  • San Bartolomé de Tirajana heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de pre-Spaanse tijd en biedt veel overblijfselen uit het verleden.
  • Het heeft een indrukwekkend berglandschap, waardoor het de perfecte bestemming is voor natuurliefhebbers.

Bezienswaardigheden

San Bartolomé de Tirajana heeft veel te bieden aan toeristen, waaronder enkele bezienswaardigheden die je niet mag missen.

De gemeente heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de pre-Spaanse tijd. Het was een belangrijk centrum voor de aboriginals van Gran Canaria en later voor de Spanjaarden die het eiland veroverden. Vandaag de dag zijn er nog veel overblijfselen uit het verleden te zien, zoals de kerk van San Bartolomé, een kunstwerk van Lino Feo Ramos, en het archeologische complex van Punta Mujeres.

Iglesia San Bartolome

Natuurlijk kan je ook een bezoekje brengen aan de enorme kerk ‘Iglesia de San Bartolome‘. Dit is hét kenmerk van het dorp en prachtig om van binnen en buiten te zien.

De oorspronkelijke Iglesia de San Bartolomé werd gebouwd in de 17e eeuw, maar door de eeuwen heen heeft het verschillende renovaties en uitbreidingen ondergaan. De huidige structuur toont een mengeling van architecturale stijlen, waaronder neoklassieke elementen, die vooral zichtbaar zijn in de voorgevel en de toren van de kerk.

Binnen in de kerk vinden bezoekers een rijk versierd interieur met religieuze kunstwerken, waaronder beeldhouwwerken, schilderijen en een opvallend altaarstuk. De kerk heeft een rechthoekig grondplan met verschillende kapellen aan de zijkanten. Het interieur is over het algemeen eenvoudig en ingetogen, wat de aandacht vestigt op de artistieke en religieuze objecten.

De Iglesia de San Bartolomé speelt een centrale rol in de religieuze leven van de bewoners van San Bartolomé de Tirajana, en het is een plaats waar lokale feesten en vieringen plaatsvinden, waaronder de jaarlijkse feestdag ter ere van de heilige Bartholomeus.

Geografie

De gemeente San Bartolomé de Tirajana

De gemeente San Bartolomé de Tirajana is de grootste gemeente van het eiland en ligt op ongeveer 54 kilometer afstand van de hoofdstad van het eiland, Las Palmas de Gran Canaria. Het berglandschap wordt hier afgewisseld door diepe ravijnen die zich uitstrekken tot de prachtige stranden aan de kust. De gemeente heeft een oppervlakte van 333 km².

Het dorp

Het dorp San Bartolomé de Tirajana is gelegen in het binnenland op ongeveer vijfentwintig kilometer van de zuidkust. Het bergdorp ligt op ongeveer zeshonderd meter hoogte en is de hoofdstad van de gelijknamige gemeente San Bartolomé. Het dorp is omringd door bergen, zoals de Pico de las Nieves en Roque Nublo. In het oosten van de gemeente ligt de vulkaankrater Caldera de Tirajana.

Klimaat

San Bartolomé de Tirajana heeft een subtropisch klimaat met het hele jaar door aangename temperaturen. De gemiddelde temperatuur schommelt tussen de 18°C en 25°C. De zomers zijn warm en droog, terwijl de winters mild en vochtig zijn. De regenval is minimaal en concentreert zich voornamelijk in de wintermaanden. Het klimaat in San Bartolomé de Tirajana is ideaal tijdens het voor-  en najaar.

Geschiedenis

Oorsprong

De oorsprong van San Bartolomé de Tirajana gaat terug tot de pre-Spaanse tijd, toen het eiland werd bewoond door de Guanches. De Guanches waren de oorspronkelijke bewoners van de Canarische Eilanden en woonden daar al duizenden jaren voordat de Spanjaarden arriveerden. De Guanches noemden de plaats Tirajana, wat “plaats van de stilte” betekent.

Historische gebeurtenissen

In 1483 arriveerden de Spanjaarden op Gran Canaria en begonnen ze met het veroveren van het eiland. In 1486 werd San Bartolomé de Tirajana veroverd door de Spanjaarden. Na de verovering werd de plaats hernoemd naar San Bartolomé de Tirajana ter ere van de beschermheilige van de plaats. In de daaropvolgende eeuwen groeide de plaats uit tot een belangrijk agrarisch centrum van het eiland.

Tijdens de 19e eeuw beleefde San Bartolomé de Tirajana een economische bloei dankzij de export van amandelen en vijgen. In de jaren 60 van de vorige eeuw begon de opkomst van het toerisme op Gran Canaria en werd de gemeente San Bartolomé de Tirajana een populaire vakantiebestemming. Hieronder vallen de plaatsen Maspalomas en Playa del Ingles. Het dorp zelf is rustig en wordt slechts mondjesmaat bezocht door toeristen.

Natuur

San Bartolomé de Tirajana heeft een prachtige natuur met een diversiteit aan flora en fauna. Hieronder vind je meer informatie over de natuur van deze gemeente.

Flora

De flora van San Bartolomé de Tirajana wordt gekenmerkt door een combinatie van plantensoorten die zowel inheems als geïmporteerd zijn. De inheemse plantensoorten zijn aangepast aan de droge en warme omstandigheden van het eiland. Een van de meest voorkomende inheemse plantensoorten is de Canarische den. Deze boom groeit vooral in de hoger gelegen gebieden van de gemeente. Een andere inheemse plantensoort is de tabaiba, die vooral te vinden is in de lager gelegen gebieden.

Geïmporteerde plantensoorten zijn onder andere de palmbomen en de cactussen. Deze planten zijn aangepast aan de droge omstandigheden van het eiland en gedijen goed in de gemeente. De palmbomen zijn vooral te vinden in de dorpen en steden van San Bartolomé de Tirajana.

Fauna

De fauna van San Bartolomé de Tirajana omvat een verscheidenheid aan dieren, waaronder vogels, reptielen en zoogdieren. Een van de meest voorkomende vogelsoorten in de gemeente is de Canarische mus. Deze vogel is te vinden in de hoger gelegen gebieden van de gemeente. Een andere veelvoorkomende vogelsoort is de Canarische torenvalk, die vooral te vinden is in de lager gelegen gebieden van de gemeente.

Wat betreft de reptielen, is de hagedis een veelvoorkomende soort in dit gebied. Deze hagedis is vooral te vinden in de droge gebieden van de gemeente.

Tot slot zijn er ook enkele zoogdieren te vinden in de gemeente, waaronder konijnen en hazen. Deze dieren zijn vooral te vinden in de bergachtige gebieden van de gemeente.

Kortom, de natuur van San Bartolomé de Tirajana is prachtig en divers. Of je nu van planten of dieren houdt, er is voor ieder wat wils.

De mogelijkheden buiten San Bartolome de Tirajana

Natuurlijk hoef je niet in de plaats zelf te blijven en kan je ook andere plekken bezoeken. Zo kan je naar de naastgelegen dorpen Fataga en Santa Lucía de Tirajana. Ook dit zijn erg sfeervolle dorpjes waar je kan zien hoe de locals leven.

San Bartelome de Tirajana ligt ongeveer 25 kilometer van de zuidkust. Met de auto kan je eenvoudig naar het strand gaan. De dichtbijzijnste stranden zijn de stranden van Maspalomas en Playa del Ingles. Het is mogelijk om hier te parkeren met de auto.

Veelgestelde vragen

Welke wandelroutes worden aanbevolen in de omgeving van San Bartolomé de Tirajana?

De omgeving van San Bartolomé de Tirajana biedt veel mooie wandelroutes. Enkele van de aanbevolen routes zijn de wandeling naar de top van de Roque Nublo, de wandeling naar de Pico de las Nieves en de wandeling door de Barranco de Fataga.

Waar kan ik een toeristische kaart vinden voor mijn bezoek aan San Bartolomé de Tirajana?

U kunt een toeristische kaart vinden bij het VVV-kantoor van San Bartolomé de Tirajana. Het kantoor bevindt zich in het centrum van de stad en het personeel kan u helpen bij het plannen van uw reis en het vinden van de beste bezienswaardigheden en activiteiten.

Wat zijn de must-visit natuurlijke attracties in de buurt van San Bartolomé de Tirajana?

Er zijn veel natuurlijke attracties in de buurt van San Bartolomé de Tirajana die de moeite waard zijn om te bezoeken. Enkele van de must-visit attracties zijn de duinen van Maspalomas, de Barranco de Fataga, de Roque Nublo en de Pico de las Nieves.

Welke culturele hoogtepunten mag ik niet missen in San Bartolomé de Tirajana?

San Bartolomé de Tirajana heeft een rijke geschiedenis en cultuur, en er zijn veel culturele hoogtepunten die u niet mag missen. Enkele van de hoogtepunten zijn de kerk van San Bartolomé, het Casa-Museo Tomás Morales, het Centro de Interpretación de Fataga en het Centro de Interpretación de la Fortaleza.

autohuur Gran Canaria

Het weer in San Bartolome de Tirajana

De temperatuur in de bergen van Gran Canaria ligt over het algemeen wat lager dan aan de kust. Ook zal er wat vaker regen vallen of wolken zijn. Toch is er een aangename temperatuur. De hoogste gemiddelde maximum temperatuur in het dorp is 26°C in augustus en de laagste minimumtemperatuur is 10°C in januari.

Bekijk de beste aanbiedingen voor Gran Canaria

TUI logo TUI BEKIJK
Agaeta vakantie Corendon BEKIJK
Agaeta bezienswaardigheden Vakantiediscounter BEKIJK
Agaeta Gran Canaria Prijsvrij BEKIJK
sunweb Sunweb BEKIJK
Agaeta bezienswaardigheden D-Reizen BEKIJK
Agaeta aanbiedingen Thomas Cook BEKIJK
Agaeta op Gran Canaria De Jong Intra BEKIJK
Agaeta klimaat Suntip BEKIJK

Hotels in San Bartolomé de Tirajana

Zon, zee en ultiem genieten!

GRAN CANARIA 
BESTE LAST MINUTES 2024

Bekijk de beste last minutes
voordat te laat is!
Gran
close-link