Firgas, het dorp van water

Firgas behoort volgens ons tot de mooiste dorpen van Gran Canaria. Het dorp ligt in het noorden van Gran Canaria op slechts 25 kilometer van de hoofdstad Las Palmas. Dit dorp wordt niet overspoeld door toeristen, maar is meestal nog vrij rustig. Toch zijn er verschillende mooie bezienswaardigheden om te bezoeken zoals de Paseo de Gran Canaria. Bovendien is Firgas een hoger gelegen dorp waardoor je uitkijkt over mooie valeien. Hier wordt hierdoor ok wel vaker het balkon van Gran Canaria genoemd. Houd je van historie, weinig toerisme en mooie landschappen? Dan is een bezoekje aan Firgas zeker de moeite waard!

Bezienswaardigheden

Paseo de Gran Canaria

De Paseo de Gran Canaria ia waarschijnlijk de belangrijkste bezienswaardigheid in Firgas en is dan ook een echte publiekstrekker. Het is een kunstmatig aangelegde waterval midden in een straat in het centrum. Het water klettert over de breden treden naar bedenen en de totale lengte is wel 30 meter!

Aan de zijkant bevinden zich op de muren van de huizen schilden met daarop de wapens van de 22 gemeenten van Gran Canaria. Onder deze wapenschilden staan prachtige banken bekleed met opvallende tegels met mooie blauwe en gele patronen.

Paseo de Gran Canaria betekent de promenade van Gran Canaria. Op deze plek worden dan ook symbolisch alle gemeentes weergegeven.

Paseo de Gran Canaria

Paseo de Canarias

De namen lijken op elkaar, maar bij Paseo de Canaria staan niet de 22 gemeenten, maar de zeven Canarische eilanden centraal. Voor ieder eiland (Gran Canaria, Tenerife, Lanzarote, La Palma, La Gomera, Fuerteventura en El Hierro) is er een driedelig kunstwerk gemaakt.

Elk kunstwerk toont namelijk het wapenschild van desbetreffend eiland, een reliëf en een herkenbaar landschap. Het leuke is dus dat er met reliëf gewerkt is, hierdoor komen bijvoorbeeld de bergen op de eilanden beter tot hun recht.

Andere bezienswaardigheden

  • Ook in het centrum van het dorp vind je het dorpsplein met daaraan het stadhuis en de Inglesia San Roque kerk. Deze kerk vorm sinds 1836 het hart van het dorp. Ook vinden er jaarlijkse festiviteiten plaats rondom de heilige San Roque.
  • Molino del Conde is een oude maismeelmolen die dateert uit de zestiende eeuw. Naast de molen staat een oude opslag, maisoven en het molenaarshuis. Deze kunnen ook van binnen bezocht worden, informeer vooraf naar de openingstijden.
  • Plan je bezoek zo dat je het met de wekelijkse markt kunt combineren.
  • Honger van het wandelen? In Firgas kun je ook uitstekend terecht voor een lekker vleesgerecht in een van de grill restaurants.

Leuke activiteiten en trips

Water uit Firgas

Mineraalwater uit Firgas

Misschien is het niet direct een bezienswaardigheid, maar Firgas is met name op het eiland en daarbuiten bekend geworden om haar mineraalwater. Dit water komt uit de bron in Barranco de las Madres. Hier worden meer dan 200.000 flessen per dag mee gevuld. Het gaat om mineraalwater met prik en het merk is te herkennen aan het rode logo Firgas met daarboven de berg.

Ook de naam Firgas is gerelateerd aan water. De naam Firgas is namelijk afgeleid van het oude woord ‘Farax‘, wat ‘overvloed aan water’ betekent. Hiermee wordt er verwezen naar de natuurlijke waterbronnen die er in het gebied aanwezig zijn.

Ligging en bereikbaarheid

Firgas bevindt zich in het noorden van het eiland Gran Canaria, een van de Canarische Eilanden, gelegen in de Atlantische Oceaan. Deze kleine gemeente, die vaak wordt beschouwd als het balkon van Gran Canaria vanwege haar verhoogde ligging, biedt panoramische uitzichten over de kust en het binnenland. Het is schilderachtig gelegen op een hoogte van 465 meter boven de zeespiegel en is omgeven door heuvelachtig terrein.

Firgas ligt ongeveer 25 kilometer van Las Palmas de Gran Canaria, de hoofdstad van het eiland. Een busrit of een autorit van ongeveer 30 minuten brengt je door prachtige landschappen naar dit pittoreske dorpje. Je route naar Firgas kan variëren; normaal gesproken wordt de kronkelige en bochtige GC-75 gebruikt, echter bij regenval wordt de veiligere GC-30 aangeraden.

Je bezoek aan Firgas kun je combineren met een bezoek aan het nabijgelegen dorp Arucas waar de bekendste rum van het eiland vandaan komt of je kunt gemakkelijk naar het naastgelegen Moya. Het is dan ook goed te doen om Firgas samen met een of twee andere dorpen te combineren voor een leuke dagtrip.

autohuur Gran Canaria

Klimaat

Het geniet van een mild klimaat, kenmerkend voor het noorden van het eiland, met meer neerslag dan het zuiden, wat bijdraagt aan de weelderige vegetatie in de omgeving.

Het klimaat in Firgas is over het algemeen mild, met meer neerslag dan in het zuidelijke deel van het eiland, vanwege de hogere ligging en de nabijheid van de noordelijke luchtmassa’s. U zult merken dat deze neerslag bijdraagt aan de weelderige vegetatie en de productie van mineraalwater in de regio. De firgaser ervaren een subtropisch klimaat met temperaturen die zelden extreem zijn.

Natuur en wandelen

In de directe nabijheid van Firgas kun je heerlijk wandelen door de schitterende natuurparken. Doordat er meer regen valt en de bodem vochtiger is, is er veel mooi groen te zien. Bovendien zit je op hoogte waardoor je op veel momenten tijdens je wandeling kunt genieten van verre uitzichten.

In de buurt van Firgas vind je ook Parque Rural de Doramas. In het Doramas woud vind je een schitterende vegetatie van groene planten en bomen. Geniet van al het groen om je heen en ontspan door de rust van dit park. Niet te verwarren trouwens met het Doramas park in de Las Palmas!

Leuke activiteiten en trips

Bekijk de beste aanbiedingen voor Gran Canaria

TUI logo TUI BEKIJK
Agaeta vakantie Corendon BEKIJK
Agaeta bezienswaardigheden Vakantiediscounter BEKIJK
Agaeta Gran Canaria Prijsvrij BEKIJK
sunweb Sunweb BEKIJK
Agaeta bezienswaardigheden D-Reizen BEKIJK
Agaeta aanbiedingen Thomas Cook BEKIJK
Agaeta op Gran Canaria De Jong Intra BEKIJK
Agaeta klimaat Suntip BEKIJK