Dolfijnen spotten op Gran Canaria

Dolfijnen spotten op Gran Canaria

Gran Canaria staat niet alleen bekend om haar zonovergoten stranden, ook het zeeleven is indrukkend! Zo kun genieten van de onderwaterwereld door te duiken of te snorkelen. Maar wist je dat het ook een van de beste bestimmingen is voor dolfijnen spotten? Door de gunstige ligging in de Atlantische Oceaan is het een ideale locatie om dolfijnen te spotten en zelfs met hen te zwemmen onder begeleiding van ervaren gidsen.

Waar kun je dolfijnen spotten?

Dolfijnen spotten op Gran Canaria kan op verschillende locaties op het eiland. Hieronder zie je drie van de meeste bekende plekken om dolfijnen te spotten:

 • Puerto Rico: Dit is een van de meest populaire vertrekpunten voor dolfijnentochten. Vanuit hier worden verschillende boottochten georganiseerd die speciaal gericht zijn op het spotten van dolfijnen en walvissen. De kust bij Puerto Rico is een hotspot voor het spotten van dolfijnen met een kans die groter is dan 90%!
 • Puerto de Mogán: Ook het schilderachtige dorpje Puerto de Mogan biedt diverse opties om erop uit te trekken om dolfijnen te zien. De rustige wateren en het mooie landschap maken het een aangename plek om de dieren te observeren. Ook bij de boottochten die van Puerto de Mogán vertrekken is de kans heel groot dat je onderweg dolfijnen en walvissem kunt zien.
 • Puerto de las Nieves (Agaete): Deze plek ligt in het Noorden van het eiland en staat bekend om de prachtige kliffen en het heldere water. Vanuit hier vertrekken ook boten voor dolfijnentochten, vooral richting het westen van het eiland, waar minder toeristen komen en de kans op het zien van dolfijnen groot is. Vanuit deze plek heb je vaak een at minder toeristische ervaring.

Hoe kun je dolfijnen spotten?

Het makkelijkste als je wilt dolfijnen kijken is om een georganiseerde tour te boeken. Dolfijnen kijken is een populaire activiteit op het eiland omdat talrijke soorten dolfijnen het hele jaar door aanwezig zijn. Je kunt kiezen uit meerdere opties om de dieren te bekijken.

Georganiseerde dolfijnen tours

Het makkelijkste als je dolfijnen wilt spotten is om mee te gaan met een georganiseerde tour. De meest voorkomende is met een catamaran boot. Vaak wordt er onderweg een pauze gehouden zodat je in het water springen kunt voor een frisse duik en een rondje zwemmen of desgewenst kunt snorkelen. De meeste boottochten duren tussen de 2 en 4 uur. Meestal wordt er ook eten en drinken verkocht op de boot.

Let bij het kiezen van een georganiseerde boottocht op:

 • Vooraf boeken zodat je verzekerd bent van een plekje op de boot en om teleurstellingen te voorkomen.
 • Veiligheid en gemak: Kies voor tours met een goede reputatie die veiligheid en comfort garanderen.
 • Garantieregelingen: Sommige aanbieders geven een garantie; als je geen dolfijnen ziet, krijg je nog een kans om mee te gaan.

Zelf een boot huren

Een andere optie voor dolfijnen zien is om zelf een boot te huren. Dit is natuurlijk wel een duurdere optie, maar het geeft je ook veel meer vrijheid. Je bent op de boot met alleen je eigen gezelschap. Bovendien kun je precies die route varen die jij wilt en zelf ook de begin en eind tijd bepalen. Als je een vaarbewijs hebt, dan kun je de boot zelf besturen.  Een andere optie is een privé boot huren met kapitein.

Tips voor een geslaagde dolfijnen tour:

 • Draag zonnebrandcrème en een hoed tegen de zon.
 • Neem een verrekijker mee voor beter zicht op de dolfijnen.
 • Wees geduldig, het spotten van dolfijnen kan soms tijd vergen.
 • Respecteer de natuur: volg de aanwijzingen van de bemanning om de dieren niet te storen.

Waarschijnlijk heb je niet vaak in je leven de mogelijkheid om dolfijnen te spotten. Doe er dan ook je voordeel mee op Gran Canaria en kies voor deze super leuke excursie!

 

Powered by GetYourGuide

Wat is de beste tijd om dolfijnen te spotten?

In Gran Canaria kun je het hele jaar door dolfijnen spotten, maar de beste periode is tussen mei en september. De kans om deze zeedieren te zien tijdens een dolfijncruise is dan het grootst vanwege het kalme zeeoppervlak en het aangename weer.

Qua dagdeel is het het beste om in de ochtend of in de late namiddag erop uit te gaan om dolfijnen te spotten. Dan zijn de dieren namelijk het actiefst, dus grootste kans dat je ze ook daadwerkelijk ziet. Ook wordt de kans vergroot om dolfijnen te spotten wanneer de zee rustig is en het weer helder. 

Zwemmen met dolfijnen op Gran Canaria

Zwemmen met dolfijnen op Gran Canaria is niet mogelijk. Er zijn geen georganiseerde excursies om te zwemmen met dolfijnen. DIt komt omdat omdat het eiland richtlijnen en regels volgt die bedoeld zijn om de dieren te beschermen.

Er zijn wel andere opties om dolfijnen van dichtbij te zien:

 • Duiken: ondanks dat de kans heel klein is, kan het natuurlijk gebeuren dat je tijdens het duiken dolfijnen van relatief kleine afstand kunt bekijken. Je komt de dolfijnen dan tegen in hun natuurlijk omgeving en je moet hier dan ook met respect mee omgaan.
 • Palmitos Park: twee keer per dag is er een dolfijnen show in Palmitos Park.

Welke soorten dolfijnen zijn er op Gran Canaria?

Veel mensen weten dit niet, maar er bestaan heel veel verschillende soorten dolfijnen! Alleen al rond de Canarische Eilanden zijn er meer dan 25 verschillende soorten walvissen en dolfijnen bekend. Dit komt omdat de natuurlijke habitat van de eilanden ideaal voor hen is.

Enkele soorten die je vaak in de wateren rond Gran Canaria kunt zien:

  • Tuimelaar (Tursiops truncatus): Eén van de meest bekende en herkenbare dolfijnsoorten, bekend om hun speelse gedrag.
  • Gewone Dolfijn (Delphinus delphis): Staat bekend om hun snelle zwemmen en acrobatische sprongen.
  • Griend (Globicephala melas): Deze grotere leden van de dolfijnenfamilie leven in diepere wateren en vormen hechte groepen.
Powered by GetYourGuide

Veelgestelde vragen

Als je dolfijnen wilt spotten tijdens je verblijf op Gran Canaria, biedt deze sectie antwoorden op enkele van de meest gestelde vragen.

Kun je dolfijnen spotten vanuit Maspalomas op Gran Canaria?

Ja, ook vanuit Maspalomas worden boottochten georganiseerd om dolfijnen te spotten. Echter Puerto Rico en de Puerto de Mogan zijn populairdere plekken om dolfijnen te spotten. Als je in Maspalomas vetrekt dan zullen de meeste boten dus eerst daar naar toe varen.

Zijn er tours beschikbaar in Puerto Rico voor het zien van dolfijnen?

Ja, Puerto Rico is een van de meest populaire plekken op Gran Canaria om dolfijnen te zien. De kans dat je ze hier ook daadwerkelijk ziet is naast Puerto de Mogan het grootst.

Is het mogelijk om met dolfijnen te zwemmen op Gran Canaria en waar kan dat?

Zwemmen met dolfijnen is op Gran Canaria niet mogelijk, dit om de dieren te beschermen. Als je heel veel geluk hebt kun je wel een dolfijn tegenkomen tijdens het duiken. Maar de grootste kans om dolfijnen te zien is om een dolfijnen tour per boot te boeken.

Wat zijn de kansen om dolfijnen te observeren rond Gran Canaria?

De kans om dolfijnen te observeren rond Gran Canaria is vrij groot! Dit komt omdat de natuurlijk omgeving rondom de Canarische eilanden ideaal is voor dolfijnen en walvissen.

Kun je in Playa del Ingles excursies boeken om dolfijnen te zien?

Ja, in ook Playa del Ingles kun je excursies boeken die je  meenemen op een dolfijnen-spot avontuur.

Zon, zee en ultiem genieten!

GRAN CANARIA 
BESTE LAST MINUTES 2024

Bekijk de beste last minutes
voordat te laat is!
Gran
close-link